Thursday, July 19, 2007

FILEM KITA WAJAH KITA

bagimana pendapat korang filem-filem yang ditayangkan di malaysia dan juga pelbagai filem asing yang keluar dan masuk dalam malaysia.ini kerana dengan filem pun kite boleh mengetengahkan malaysia ke mata dunia dan juga dengan filem juga kite dapat menarik lagi ramai pelabur asing untuk melabur di dalam malaysia. tapi mampukah filem kita untuk memecah kepongpong yang dianggap senang.dari era 50an-60an kita disogok dengan filem yang bertaraf antabangsa hasil dari daya kreatif anak malaysia, anataranya filem seniman bujang lapuk, anakku razali, ibu mertuaku, penarik beca, labu labi dan banyak lagi; dimana terbitnya nama-nama besar, tan sri p.ramlee, nordin ahmad, normadiah, ahmad nispu, a.r tompel, saloma, datuk aziz satar dan banyak lagi. kemudian era 80an-90an bermula dengan filem adik, raja rimba, rahsia, ali setan, mr.os; dimana ini hasil garapan dari anak malaysia pada era tersebut.pada era ni terbitlah bintang yang bersinar seperti ogy, eman manan, norkumalasari,os,mustafa kamal,azmil mustafa, rahim razali,salleh yaakob, param penden ada banyak lagi. namun pada era milinium ni kita disajikan dengan pelbagai pelakon yang bukan sahaja bergelar pelakon malah ada yang bergelar penyanyi, pengacara dan sebagainya..antaranya piere andre, erra fazira,rosyam noor, haliza misbun, amy mastura, fahrin ahmad, saiful apek, fasha sanda, ummi aida dan banyak lagi yang tak terkira banyaknya.. ditambah lagi dengan kelahiran bintang ataupun artis yang dicungkil dari reality tv.. berbakatkan mereka ataupun hanya sekadar rupa paras yang menjadi ukuran di kaca tv.. pendapat korang lah siapakan yang patut kita berikan gelaran sebagai pelakon yang paling best.. era manakan pelakon menunjunkkan aksi yang paling cemerlang, era manakan kita terkenal di mata dunia..apakah filem yang paling berkualiti yang pernah korang tengok.. lagi satu apakah cadangan ataupun pandangan korang tentang dunia perfileman kite..apakah cadangan yang boleh menaikkan semangat dan mutu filem, lakonan dan sebagainya.. kite ni sebagai anak malaysia sudah tentulah nak tengok filem kite ni berkualiti.. bagaimanakah pendapat korang tentang filem dari seberang yang banyak masuk ke malaysia dan sesenang gigi jer masuk ke industri filem malaysia.. berkualitikah filem mereka berbanding filem kite.. TERSERAH ANDA

5 comments:

aremierulez said...

pelakon yang terbaik ade la beberapa yg boleh aku katakan kt sini :
1.rosyam nor, tak payah aku ckp sbb nye
2.fauziah nawi, menjiwai watak nya tapi jarang dapat award.. balik2 eraa fazira yg berlakon kaku tu yg menang

pramlee plak aku bagi dia pengarah/penerbit terbaik sbb dia bnyk menghasilkan filem yg evergreen di mana sampai skang pun kalau ornag tengok mesti banatai gelak punye

afdlin shauki ade potensi besar untuk jadi pengarah/penerbit yg baik pada masa depan. filem yg dia hasilkan ade mesej dan bukan lawak semata-mata

malaysia kena ubah mentaliti pengarah dan producer kite. jgn asyik nak buat cerita yg melayu tipikal sgt. cuba cari jalan cerita yg lain dr biasa..

filem seberang mmg bnyk masuk ke malaysia. ade yg best dan ade yg tak. filem2 usa contohnya banyak buat filem yang lain dr lain, so msia ken amik teladan dlm hal ni.

klu filem indon ni aku rase biase2 je..

Pretty_cure said...

hai punjunk...
Dok bercerita pasal filem kita wajah kita....... punjunk g study camna nk jadi produser filem???
Tapi... apa yng amierulez bgtau 2. mmg betul pun. Jgn kan filem, drama pun asyik citer yg sama jer..
kalo nak buat some changes mestilah dari drama kan?? Tapi kalo org sendr lbih baik nengok kartun, lagi best...

punjunk said...

bagaimana dengan penonton yang banyak menyokong filem yang tipikikal..
penonton malaysia ni masih di tahap pendidikan yang rendah atau malaysian ni maleh nak berfikir

aremierulez said...

nka kata org msia ni pendidikan rendah tak jug sebab dah bnyk yg masuk IPT sekarang ni...

kalau tak suka berfikir tu aku setuju. orang msia mahu cerita tu mesti tamat happy ending @ all well, ends well. susah untuk org msia nak terima cerita yg ending dia lain dari kebiasaan

farizahnur said...

Hai..nice blog!! Jarang jugak tengok a guy...ermm...u are a guy,rite...buat blog,express their feeling in a way like this...

Actually,i'm not the right person to talk about film,actor,which film is the best, etc.

Before i proceed, just to say sorry because of my language. I'm not so good in Malay and English either. So,forgive me 4 my language. Jangan pula menjadikan kelemahan saya sebagai ruang untuk anda membuat buletin mengenai bahasa rojak. :-)

ok,pasal filem kita,wajah kita?
Membuat filem itu sama seperti menulis blog. Why? Because we must know our target audience,our objectives. Kalu kita buat filem yang berkualiti tapi xde audience.....what for? USELESS.

Adakah dengan mendapat pengiktirafan atau awards dari negara luar,sesebuah filem itu bagus? Filem kita,wajah kita,kn? Kita yang sepatutnya membuat filem kita sendiri,mengenai kita sendiri,oleh kita sendiri dan kepada kita dahulu dan sepatutnya diiktiraf di negara kita dahulu.
Itulah pendapat saya mengenai filem kita,wajah kita.

Kitalah yang mencorakkan dunia perfileman kita. Jangan salahkan sesiapa kerana minda kita yang bersalah. Kenapa saya cakap macam ni? Kerana saya merasakan our mind are still being colonised.

well,that's all for now. teruskanlah daya kreativiti anda. Siapa tahu,pemikir seperti anda boleh menulis sebuah buku yang mampu membuatkan ramai orang berfikir dan boleh buat duit juga.....